100 question for AFCAT 2020 (General Awareness) - SET 1

AFCAT - Air Force Common Admission Test

Note :- PDF Given Below. You can Download it.

1. Who was sworn in as the first acting Chief Justice of the independent Andhra Pradesh Court post bifurcation of the state?


A. Dilip Babasaheb Bhosale

B. Justice Praveen Kumar

C. Justice T B N Radhakrishnan

D. Kalyan Jyoti Sengupta


Answer: B. Justice Praveen Kumar- Justice Praveen Kumar was on January 1, 2018 sworn in -as the new acting Chief Justice of the Andhra Pradesh High Court. The oath of the office was administered by the state’s Governor ESL Narasimhan.



2. Who was named ICC Women’s Cricketer of the Year?


A. Smriti Mandhana

B. Poonam Yadav

C. Mithali Raj

D. Harmanpreet Kaur


Answer: A. Smriti Mandhana- Smriti Mandhana has been named as Best player of the year, ODI Player of the Year and included in ICC Women's Team of the Year 2018. The cricketer had played a crucial role in India’s semi-final appearance at the ICC Women’s World T20 in the West Indies.



3. Which two nations formally withdrew from UNESCO with the close of the year 2018?


A. US, Palestine

B. Iran, Israel

C. Israel, US

D. North Korea, Russia


Answer: C. Israel, US- The United States and its ally Israel officially withdrew from the United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO) with the close of the year 2018. The two nations had announced their intention to quit the international organisation in October 2017, accusing it of anti-Israel bias.



4. Which space agency has launched a new platform to engage students in space science activities?


A. NASA

B. CSA

C. ESA

D. ISRO


Answer: D. ISRO- The Indian Space Research Organisation (ISRO) launched a new platform called ‘Samwad with Students’ on January 1, 2018 in Bengaluru, as part of its enhanced outreach programme. Through the ‘Samwad with Students’, ISRO aims to constantly engage youngsters across India in activities concerning space science to capture their scientific temperament.


Download PDF :-

100 question for AFCAT 2020 (General Awa
.
• 712KB

5. The Cabinet recently approved the merger of Bank of Baroda with which two banks?


A. Dena Bank and Vijaya Bank

B. Vijaya Bank and RBL Bank

C. RBL Bank and IDBI Bank

D. IDBI Bank and Dena Bank


Answer: A. Dena Bank and Vijaya Bank- The Union Cabinet, chaired by Prime Minister Narendra Modi, on January 2, 2019 approved the ‘Scheme of Amalgamation’ for merger of Bank of Baroda, Vijaya Bank and Dena Bank. The amalgamation will be the first-ever three-way consolidation of banks in India. The merger of Bank of Baroda, Dena Bank and Vijaya Bank was proposed by the Union Finance Ministry on September 17, 2018.



6. Which nation assumed the charge as Non-Permanent Members of UN Security Council on January 1, 2019?


A. Bolivia

B. Ethiopia

C. Kazakhstan

D. South Africa


Answer: D. South Africa- Five nations, namely, Belgium, Dominican Republic, Germany, Indonesia and South Africa on January 2, 2019 assumed the charge as the Non-Permanent Members of the United Nations Security Council (UNSC).



7. Cabinet recently approved restructuring of National Health Agency as National Health Authority for better implementation of which scheme?


A. National Health Mission

B. Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana

C. Rashtiya Swasthiya Bima Yojana

D. Janashree Bima Yojana


Answer: B. Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana- The Union Cabinet on January 2, 2019 approved the restructuring of existing National Health Agency as "National Health Authority" for better implementation of the Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana (PMJAY).



8. The Pradhan Mantri Ujjwala Yojana (PMUY) recently hit which mark in January 2019?


A. 2 crore mark

B. 4 crore mark

C. 6 crore mark

D. 8 crore mark


Answer: C. 6 crore mark- Vice President M. Venkaiah Naidu handed over 6 croreth LPG connection under Pradhan Mantri Ujjwala Yojana (PMUY) to Jasmina Khatoon from Shivpark, Khanpur, Delhi. The Government launched Pradhan Mantri Ujjwala Yojana to provide 8 Crore deposit-free LPG connections to women belonging to the Below Poverty Line (BPL) families with a budgetary allocation of Rs. 12800 crore.



9. The India Pharma 2019 & India Medical Device 2019 conferences will be held in which city in February 2019?


A. New Delhi

B. Bengaluru

C. Mumbai

D. Lucknow


Answer: B. Bengaluru- The Federation of Indian Chambers of Commerce & Industry (FICCI) will be organising the 4th International Conference on Pharmaceutical & Medical Device sector on February 18, 2019 in Bengaluru. The theme for India Pharma 2019 is ‘Enabling Quality Affordable Healthcare’ and that of India Medical Device 2019 is ‘MedTech India: Gearing up for Ayushman Bharat’.



10. Which nation ceased to be a member of OPEC from January 1, 2019?

A. Saudi Arabia

B. Qatar

C. Bahrain

D. Oman

Answer: B. Qatar- Qatar ceased to be a member of the Organisation of the Petroleum Exporting Countries from January 1, 2019. The country had sent an official notification to the OPEC expressing its wish to pull out and to focus on its liquefied natural gas production in December. The decision came amid the ongoing diplomatic and economic blockade imposed on the country by its Persian Gulf neighbours and several Arab states.

34 views0 comments