100 question for AFCAT 2020 (General Awareness) - SET 3


PDF Given Below. You Can Download it.

1. Who has been named as the chief coach for the Indian women boxers?


A. Gurbax Singh Sandhu

B. Anoop Kumar

C. Mohammed Ali Qamar

D. Chhote Lal Yadav


Answer: C. Mohammed Ali Qamar - Mohammed Ali Qamar, India’s first Commonwealth Games gold medal in boxing, has been named as the chief coach for the Indian women boxers. With this new role, he became the youngest ever person to get the top job. Ali Qamar replaced veteran Shiv Singh as the women’s coach. Prior to this, Ali Qamar was an assistant coach in the national camp for more than a year. Ali Qamar had created history in the 2002 Manchester edition of the Commonwealth Games, when he became the first Indian ever to win a Commonwealth Boxing Gold.



2. Who has won the Franco-German Human Rights Award?


A. Maria da Penha

B. Yu Wensheng

C. Thun Saray

D. Wang Qiaoling


Answer: B. Yu Wensheng - Detained Chinese lawyer, Yu Wensheng has won the Franco-German Human Rights Award for his exceptional contribution to the protection and promotion of human rights. His wife, Madam Xu Yan, received the Franco-German Prize for Human Rights and the Rule of Law on her husband’s behalf from the French and German ambassadors to China at an event organised by the German embassy in Beijing on January 14, 2019. Wensheng is best known for suing the Beijing government over the city's once chronic pollution - was detained in January 2018 and charged with "inciting subversion of state power". Prior to his arrest, he had circulated an open letter calling for five reforms to China's constitution, including the institution of multi-candidate presidential elections.



3. D Gukesh, who has been crowned India's youngest Grandmaster (GM), is from which state?


A. Karnataka

B. Tamil Nadu

C. Andhra Pradesh

D. Kerala


Answer: B. Tamil Nadu - D Gukesh from Chennai has become the 2nd youngest Grandmaster (GM) in the world and the youngest Indian to achieve the feat at 12 years, seven months and 17 days. He erased the mark set by his state-mate R Praggnanandhaa in June 2018. He achieved his third and final GM norm at the ongoing 17th Delhi International Open Chess tournament in Delhi after beating compatriot D K Sharma in the ninth round. Gukesh becomes India’s 59th Grand Master. Sergey Karjakin from Ukraine holds the record for the world's youngest- ever grandmaster, having qualified for the title at the age of 12 years and 7 months in 2002.



4. Who has been appointed the new CEO of the International Cricket Council (ICC)?


A. K P Sharma

B. Manu Sawhney

C. Mohan Das Pai

D. Vinod Rai


Answer: B. Manu Sawhney - Manu Sawhney, a veteran media professional, has been appointed the new Chief Executive Officer (CEO) of the International Cricket Council (ICC). He will join the organisation in February and take formal charge of his position in July, once incumbent David Richardson steps down following the 2019 ICC Men’s Cricket World Cup. Sawhney is the former CEO of Singapore Sports Hub and Managing Director of ESPN Star Sports.



5. Which state government has recently decided to start bird hospitals?


A. Kerala

B. Delhi

C. Rajasthan

D. Madhya Pradesh


Answer: B. Delhi - In a first, the government of Delhi has proposed a specialised treatment facility for birds in the National Capital Territory, as part of its Animal

Health and Welfare Policy 2018. It aims to strengthen overall animal health cover through prevention, control and eradication of various disease conditions, disease monitoring, surveillance and extension of veterinary services. It also aims to animal welfare through sensitization of public, rehabilitation of animals, crisis/disaster management for animals, infirmary for sick or injured, hostel facility for farm, stray or abandoned animals.

Download PDF (SET 3) 👇

100 question for AFCAT 2020 (General Awa
.
• 834KB

6. The 10th edition of the India Rubber Expo (IRE-2019) has started in which of the following cities?


A. Mumbai

B. Kochi

C. Shimla

D. Hyderabad


Answer: A. Mumbai - The 10th edition of the India Rubber Expo (IRE-2019) has been inaugurated by Union Minister Suresh Prabhu at the Bombay Convention & Exhibition Centre in Mumbai on January 17. The IRE will showcase the latest technological developments in rubber industry and also talk about the current market status, facilities and services on R&D and quality control. It provides a platform for the Indian companies to meet and collaborate with overseas companies. The 3-day event offers a unique opportunity for Indian companies to meet and collaborate with overseas companies. The India Rubber Expo is Asia's largest rubber expo.



7. Which organisation / personality has been chosen for the Gandhi Peace Prize 2018?


A. Ekal Abhiyan Trust

B. Akshaya Patra Foundation

C. Yohei Sasakawa

D. Sulabh International


Answer: C. Yohei Sasakawa - Yohei Sasakawa, who is Goodwill Ambassador of the WHO for Leprosy Eradication, has been conferred the Gandhi Peace Prize for 2018. The award will be given to Sasakawa in recognition of his work towards eradication of the disease in India and across the world. The Ministry of Culture has also announced the Gandhi Peace Prize for the years 2015, 2016 and 2017. These are as follows: Ekal Abhiyan Trust has been chosen for the award for year 2017 while Akshaya Patra Foundation and Sulabh International will share the award for 2016. Vivekananda Kendra, Kanyakumari bagged the award for 2015. Vivekananda Kendra will be awarded for its contribution in rural development,

education, development of natural resources. The annual award was instituted by the Government of India in 1995 during the commemoration of 125th Birth anniversary of Mahatma Gandhi. The award carries an amount of Rs 1Crore, a Citation in a scroll, a plaque as well as an exquisite traditional handicraft/handloom item.



8. Who is the convenor of the newly constituted Group of Ministers (GoM) to look at issues related to lottery under GST?


A. Sudhir Mungantiwar

B. Himanta Biswa Sarma

C. Mauvin Godinho

D. Krishna Byre Gowda


Answer: A. Sudhir Mungantiwar - In pursuance of decision in the 32nd Meeting of GST Council held on 10th January 2019 at New Delhi, a Group of Ministers (GoM) on issues relating to lottery has been constituted. The ministerial panel headed by Maharashtra Finance Minister Sudhir Mungantiwar will examine uniformity of taxation on lottery under GST or other issues arising out of it. Under GST, state-organised lottery falls under the 12% tax slab while state-authorised lottery attracts 28% tax. According to the terms of reference, the panel will decide whether the disparity in tax structure on the same product needs be continued or a uniform rate be prescribed for both. The panel will also examine any other issue related to enforcement, including the legal frame work, in order to curb evasion of tax on lottery and suggest appropriate tax rate to address the problem. The GoM for lottery will submit its report to GST Council in next its meeting for approval.



9. Saksham 2019 is an annual high intensity people-centric mega campaign under the aegis of which ministry?


A. Ministry of Drinking Water and Sanitation

B. Ministry of Petroleum and Natural Gas

C. Ministry of Finance

D. Ministry of Information and Broadcasting


Answer: B. Ministry of Petroleum and Natural Gas - Saksham 2019 is an annual high intensity one-month long people-centric mega campaign, which is organised by Petroleum Conservation Research Association (PCRA) under the aegis of Ministry of Petroleum and Natural Gas. The purpose of the Saksham (Sanrakshan Kshamta Mahotsav) is to sensitize the masses about conservation and efficient use of petroleum products which will lead towards better health and environment. The

campaign seeks to promote effective utilization of petroleum products, something that will lead to environmental protection.



10. For how many states, Ministry of Home Affairs Rs 637.98 crore for development of areas along international borders?


A. 8

B. 12

C. 15

D. 17


Answer: D. 17 - The Ministry of Home Affairs announced release of Rs 637.98 crore during 2018-19 to 17 states to develop the living standards of people living within 50 kilometres of the International Border. This will be given under the Border Area Development Programme (BADP). Earlier in 2017-18, the ministry had released Rs 1,100 crore for the all-round development of villages along the international borders.

8 views0 comments